Thursday, June 11, 2009

itulah s.U.s.U

Susu..susu..dan susu. Sedapnyaaa la..hehe. Siapa yang tak minat minum susu, bagi aku, dialah manusia pelik kat dunia ni. Bukan ke korang dah diajar minum susu masa mula-mula kenal dunia? Dan pernah tak terfikir..kenapa susu? kenapa tak air lain...? hehe.. itulah yang dikatakan keajaiban susu. Subhanallah, Maha suci Allah yang menciptakan susu.. Malahan hebatnya susu ini sehingga diperakui oleh Nabi kita, Muhammad s.a.w sendiri..Sebagaimana dalam hadisnya yang berbunyi,

Dari Ibnu Abbas r.a,dia menceritakan:

"Bersama Rasulullah s.a.w, aku dan Khalid bin Walid menemui Maimunah, lalu dia(Maimunah) membawakan kami satu benjana berisi susu,lalu baginda meminum sebahagian darinya. Pada waktu itu, aku berada di sebelah kanan baginda,sedangkan Khalid berada di sebelah kirinya. Kemudian baginda berucap kepadaku,'selanjutnya minuman ini gilirinmu,jika engkau berkenan,berikan kepada Khalid. Kemudian baginda bersabda, 'Tidak ada makanan dan minuman yang menandingi susu."
(Hadist riwayat Ibnu Majah)

Bukan setakat tu saja..hebatnya susu ini sehingga tercatat dalam sejarah agung Isra' mikraj Rasulullah s.a.w ketika mana beliau telah dibawakan malaikat Jibril 2 bekas air yang berbeza iaitu susu dan arak. Akan tetapi baginda memilih susu. Maka telah dikatakan kepada beliau: Kamu membuat pilihan yang tepat! Allah menghendakimu dan umatmu dalam keadaan fitrah iaitu kebaikan dan kelebihan. Kemudian difardukan pula kepadaku sembahyang lima puluh waktu setiap hari kemudian diceritakan kisah seterusnya hingga ke akhir Hadis.

Walaubagaimanapun, kandungan susu berbeza mengikut spesies masing-masing. Faktor seperti kandungan laktosa, perbezaan kandungan dan saiz (globule) lepa lemak dan kekuatan (curd), dibentuk oleh enzim manusia menghadamkan susu, boleh berbeza antara mamalia dengan mamalia lain. Sebagai contoh:
 • Susu manusia cair dan kaya dengan laktosa, kebanyakannya gula.
 • Susu lembu lebih rendah kandungan gula dan tinggi dalam protein, dan mengandungi sekitar 3.5% hingga 6.5% lemak susu, 4% hingga 8.5% pepejal susu dan sekitar 88% air. Protien utamanya (80%) merupakan kasein, sementara protein whey membentuk bakinya.

Laktosa di dalam susu dihadamkan dengan bantuan enzim laktase dihasilkan oleh tubuh bayi. Bagi manusia, penghasilan laktasa menurun kearah dewasa (bergantung kepada gen seseorang), dalam kebanyakan kes sehingga tahap dimana laktosa tidak dapat dihadamkan, mendorong kepada ketidaktahanan laktosa, keadaan gastrointestinal yang terdapat kepada ramai orang. Susu penuh mempunyai sekitar 634 kalori setiap liter.

Tapi kali ini kita fokus tentang khasiat susu lembu sahaja..hehehehe..kenapa susu lembu dikatakan sihat?? Ini adalah kerana kandungan protein dan kalsium yang terdapat didalamnya dimana, ia merupakan sumber baik bagi sejumlah vitamin. Selain itu ia mengandungi sejumlah zat lain (samada secara semulajadi / pengkayaan) :

 • Vitamin D & K - untuk pembentukan tulang.
 • Iodin - mineral penting bagi fungsi tiroid (thyroid)
 • Vitamin B12 & Riboflavin - untuk kesihatan kardiovaskular dan penghasilan tenaga
 • Biotin & asid Pantothenik - vitamin B penting bagi penghasilan tenaga
 • Vitamin A - untuk sistem imunisasi
 • Potassium & Magnesium - bagi kesihatan kardiovaskular
 • Selenium - sedikit (trace) mineral penghalang-barah
 • Thiamin - vitamin B-penting bagi fungsi kognitive, terutamanya daya ingatan (hehe)
 • Conjugated asid Linoleik - asid lemak berguna yang membantut beberapa jenis barah pada tikus, telah terbukti membunuh sel barah kulit manusia, sel barah kolorektal dan sel barah payu dara dalam kajian vitro, dan mungkin membantu mengurangkan kholesterol dan menghalang (atherosclerosis); hanya bagi susu yang di dapati daripada lembu yang makan susu.

Subhanallah...Akan tetapi, bagi individu yang mempunyai keadaan yang dikenali sebagai tidak tahan laktosa (lactose intolerance), susu mungkin menyebabkan simptom seperti kekejangan, kembung air, perut berangin, dan cirit-birit. Dan susu lembu juga didakwa sebagai tidak sihat terutamanya kerana kandungan lemak dan kolesterol..hehe. Akhir kata, renung-renungkan dan fikir-fikirkan apa yang terbaik untuk kita..


No comments: