Monday, July 6, 2009

duNia sebenaR seMester 5

Tak termasuk bulan ni...kalau tak salah otakku mengira, tinggal lagi 3 bulan sebelum aku menamatkan semester 5..bila sebut semester 5, tak mustahil la kalau ianya boleh dikatakan semester yang paling sibuk..macam-macam nak kena setelkan..

1. Assignment (for sure la..perkara wajib..hehe)
2. Final Project (wajib untuk mereka yang da nk 'blah' dari
kuis..mcm aku..uWaa)
3. Industrial Training ( kena pikir sendiri target lokasi..buat
resume..cover letter..application letter...dan transkrip result
seluruh semester yang lepas )
4. Examination (mid sem + finaL..)
5. Kursus Pembangunan Keluarga

Sebut pasal Assignment, 1 minggu tak sah kalau x wujud aSSignment dari lecturer terchenta khas untuk anak-anak didiknya...itu belum lagi termasuk tahap kepayahan menyiapkannya..ahaha...Kalau secara individu mungkin kita boleh manage time sendri..tapi kalau berkumpulan..?? disitula akan wujud istilah pengorbanan tiap ahli ( dari segi masa, wang ringgit, dan usaha ).. dalam sedar tak sedar, semuanya memainkan peranan penting dalam menghasilkan hasil kerja yang memuaskan..dan inilah sebenarnya bukti cinta para guru terhadap pelajarnya...hehe..
Final Project pula..kami berdua (akmaL + aku) masing-masing memerah otak dan keringat memikirkan idea-idea best untuk penghasilan project yang memuaskan dan cemerlang..hohoho..Final Project yang diberi nama Fall in Love with Mandarin (FILM) masih lagi dalam proses pembikinan..hu..awal bulan 8 daa nak kena submit..ya ALLAH permudahkan la urusan kami..amean..
Memandangkan pihak fakulti KUIS tak menempatkan pelajar-pelajar mereka di tempat yang khusus untuk praktikal..makanya, kami selaku student terpaksa la memikirkan dan mencuba sendiri untuk memperlayakkan diri masing-masing ke mana-mana lokasi yang kami pilih sendiri dengan syarat, tempat tu mestilah berkaitan dengan bidang kami..hehe..Jadi aku pon memberanikan diri untuk memohon di 10 company yang aku pilih sendiri seperti yang tersenarai di bawah..haha..
  • New Straits Times Press (NSTP)
  • Media Prima Berhad TV3
  • Kumpulan Karangkraf Sdn Bhd
  • Les'c0paque
  • Telekom Malaysia Berhad
  • Petroleum Nasional Berhad (PETRONAS)
  • PTS Publications & Distributors Sdn Bhd.
  • Tayangan Unggul Sdn Bhd
  • epr0tea techn0. Sdn Bhd
  • Innopeak (M)

Dan nampaknya semester ni, final exam jatuh pada bulan yang mulia iaitu..RAMADHAN KARIIM...hehe..sem0ga lebih berkat~ amean.. Bonus untuk sem ni, aku terpaksa amik 2 subjek bahasa english..howaaa... Makanya jumlah paper keseluruhannya yang kena ambil + jawab adalah 5..huhu. Lupa nak mention, semester ini juga kami dikehendaki menduduki exam MuET..(bagiku untuk kali kedua sebenarnya)..haha..apa-apa pon..chaiyok, naJwa!! =)

Kursus Kawin atau nama lainnya adalah Kursus Pembangunan Keluarga..ahaha..antara aktiviti wajib kolej kepada para senior2..hehe..dimana, kursus ini membantu menguatkan asas2 yang penting sebelum membina maSjiD..hehe..Kawin tu suNat, oiii...ahaha..malah boleh menjauhkan diri daripada maksiat..sem0ga k0rang cepat kawin!!haha (khas untuk budak bilik..hehe)

No comments: