Monday, March 7, 2011

kau CANTIK, kau HENSEM

Ahad lepas, ada lah salah satu Kolej kat tempat aku study, anjurkan program "Grooming". So, kawan aku seorang ni punya lah beriya bebenor mengajak aku join the club (Ops, aku lupa yang aku ni artis! Haha). Ya Allah, seriously aku malas. Aku pun menolak baik-baik pelamaran kawan aku ni. Bukan apa, karang tak pasal-pasal barang solek yang disediakan membantu pertumbuhan bukit bukau kat muka. Siapa nak bertanggung jawab..? Aku jugak.. (ceh, demand! haha)

Eh Grooming tu hape?? Meh nk habaq.. Grooming is commonly used to refer to a persons appearance. In other words, to clean the body and make neat. Ayat melayu nya, berdandan. hehe.

Nak dijadikan cerita, malam tadi, seorang kawan aku (yang lain) datang lepak bilik aku (macam biasa, bilik aku dah macam bilik kedua dia). Borak punya borak, sekali dia pun buka cerita pasal grooming hari tu.

Emi : Wa, kau tahu..hari tuh budak-budak yg join grooming..balik je kolej..aku tengok bukan main santek lagi dress-up mereka..

Aku : Yeke...mesti muka diorang pun santek-santek, kan. hehe

Emi : Aku rasa lah kan diorang memang plan nk dress-up macam tu lah.

Aku : Yela, da make-up santek..plan nak outing mana-mana lah kot lepas tu

Emi : Masalahnya, kau tahu, ada sorang ni..nampak benor menipunye..dari jauh lagi aku nampak yang dia memang jantan..pun sama la, baru balik dari grooming.

Aku : Serius ke weh?? Haha..mana tahu dia memang girl. kau pandai je buat assumption.

Emi : Serius weh..rambut dia pendek..muka make-up semua..pakaian pulak baju perempuan punya.. dan yang paling tak boleh blah, sanggup join pakai heels.. budak tu berdiri depan aku je kot. Kalau dah lelaki tu, lelaki jugak. tak boleh sorok la..

Aku : Kasut siapa la beliau rembat, barangkali. hehe.. entah la weh.. soalan aku, agak-agak macam mana la eh dia nak masuk kawasan asrama siswa dalam keadaan cun camni.. haha. takut kena telan selipar je..

Perkara ni actually membuatkan aku teringat pada salah seorang student kat kolej aku. Malam tu kami (pelajar tahun satu) diarahkan berkumpul kat foyer kolej. So macam biasa, pelajar siswa secara auto nya terasing kedudukannya dengn pelajar siswi. Siswa-siswa berkumpul duduk di bahagian depan, dan siswi-siswi pula berkumpul duduk di bahagian belakang.

Maka datang lah seorang student ni (Kantoi..lewat. hehe). Rambut dia cantek, pandai dia wat pacak.. (agak2 rambut i yang lembut ni boleh adjust jadi pacak tak...nak try gak. Haha) Dress-up dia pun boleh tahan.. Tapi lah kan, mat ni gilo ke apo, malam-malam pakai seluar Jeans, hensem-hensem macam nak pergi mana je.. orang lain rilek je nak sarung pe..baru balik surau siap (ehem..ciri-ciri dah nampk dah tu. Hehe).

Tapi (again!).. kenapa kah student ni muka dia macam weird.. nampak macam cute dalam hensem... La! perempuan rupanya!.. Ya Rabbi...padan la setiap masa aku dok usha dia tak habis-habis meng-adjust rambut, dress up pun mestilah kena jaga..nak kekalkan kejantanan, barangkali? hehe. Karang orang tahu kau sebenarnya perempuan, tak ke naya? (hehehe)

(Sambung cerita..)

So aku pun terus usha je dia, aku nak tengok..dia akan memilih duduk di bahagian mana.. Bukan apa, aku tengok dari tadi dia dok ke hulur hilir macam mencari tempat. Nak duduk belakang, eh tu kan tempat siswi je..nak pergi bahagian depan..sume siswa pulak (kau berani ke...haha)..Akhirnya, dia pun mengambil keputusan untuk duduk di bahagian tengah di antara bahagian depan dan bahagian belakang.. Okay, memang kelakar gile. Hahahahaha.

No way! Are you freaking kidding me??

Astaghfirullah hal adzim...
Astaghfirullah hal adzim...
Astaghfirullah hal adzim..

Aku malas nak cakap banyak. Kutuk banyak. Aku takut mende ni berbalik pada aku je. Tak pun terkena pada keturunan aku. Nau'zubillah. Itu tak campur lagi dosa kutuk. Tapi, oleh kerana aku ni pernah bersekolah di sekolah agama (Alhamdulillah, syukur pada Mu, ya Allah), aku masih berpegang pada ilmu yang pernah murabbi aku share.

Daripada Ibnu Abbas r.a bahawa (maksudnya) : "Rasulullah s.a.w melaknat kaum lelaki yang menyerupai atau berlagak seperti wanita (al-mukhannathiin / al-mutasyabbihiin bi al-nisa') dan kaum wanita yang menyerupai atau berlagak seperti lelaki (al-mutarajjilaat / al-mutasyabbihat bi al-rijaal)" - Riwayat al-Bukhari

Daripada Abu Hurairah r.a, beliau berkata (maksudnya) : "Rasulullah s.a.w melaknat lelaki yang memakai pakaian wanita dan wanita yang memakai pakaian lelaki" - Riwayat Abu Daud dgn sanad sahih (dipetik daripada kitab Riyadhus Salihin)

Dua hadis diatas jelas menunjukkan bahawa HARAM hukumnya... Ulang suara, HARAM..bukan makruh. Ayat "laknat / azab / hukuman yang pedih di dunia dan akhirat" dalam nas membawa erti bahawa pelakunya adalah berdosa besar dan menjadi fasiq sehinggalah dia bertaubat dengan taubat nasuha.

Jika perbuatan menyerupai atau berlagak sahaja pun telah dikategorikan sebagai berdosa besar dan dilaknat Nabi s.a.w, apatah lagi perbuatan mengubah sesuatu anggota menjadi anggota jantina berlawanan, lebih-lebih lagilah dosanya. Na'uzubillah. Sama-sama lah kita belajar untuk menjadi seorang hamba Allah taala yang tahu bersyukur, Amean..

P/s : Ya Allah, jangan KAU hilangkan hidayah yang pernah KAU berikan kepada kami..dan KAU berikan lah hidayah serta petunjuk MU kepada mereka yang telah terpesong dari agamaMU..Amean ya Rabbal al-Amin..

4 comments:

Ainul Mardziah said...

salam sejahtera

dah jadi follower ke 32. Dia orang tahu perbuatan itu dilaknat tuhan tapi nafsu melebihi keimanan.

wawa said...

sbb tu kena belajar cara bersyukur..

thanks being my follower! :)

Putera Hamdi Adi said...

nice blog...
ley ajar x cmner nk ltak gadget kt tepi2 2???n nk ltak lgu mcmmne sifu...???hehehhee :P

wawa said...

ade website yg sediakan coding for gadgets..kne cari la. da dapat coding, paste kat bahagian :

Home > Design > Add gadget > HTML/JavaScript.

Done! :)