Monday, October 12, 2009

Sah ke..??

"Dulu time abg first2 nk kawin dengan isteri abg, tau tak apa soalan first isteri abg tanya..?", ujar seorang lelaki padaku.


"Em isteri abg tanya apa..?", aku soal semula atas rasa ingin tahu.

"Dia tanya abg, awak boleh baca qur'an x..?"

"Pastu abg jwb ape?", tibe2 aku terasa gelojoh pula.keinginan untuk tahu mula membuak2..Abg? alamak..takpela.Wpon aku agak kekok, aku memaksakan diriku untuk memanggil dy abg sbb dy awal2 lagi dah membahasakan dirinya abg...

"Abg jawab la, boleh..then dia bagi Quran suruh abg baca.. abg pun try baca surah fatihah dari bismillah sampai habis..Diorang cakap betol..sebab, sahnya solat membaca al-fatihah", sambung lelaki tuh.

"Ok..how about solat?"

"Lepas itu, dia pon suruh abg solat..dari rakaat pertama sampai akhir..Sebab, Allah taala menghisab solat kita, bukan harta kita..bukan haji kita. Patutla solat jadi ukuran", sambungnya lagi.


"Owh..", respon singkat dari aku. 'Bagus isteri dia ni..untungnya dia..', hatiku berbisik. Cuma soalan first isteri dia berbeza dengan sedikit dengan soalan 1st aku dlu. First soalan yang biasa aku akan tanya adalah pasal solat dulu..then baru soalan reti atau tidak membaca Quran.

Yang sebenarnya, aku sengaja papar kisah perbualan aku dengan lelaki itu kat sini sebab aku nak higlight kan disini bahawa, untuk pengetahuan kawan2 sekalian...kalau tak betul bacaan fatihah dalam solat, solat itu tidak dikira sah..huhu..maksud ayat BETUL BACAAN itu, ialah 100% betul dari segi tajwid dan bunyi makhraj hurufnya..

So lepas ni boleh la masing2 ketemu sama ustaz mahupun mana2 ustazah untuk semak bacaan fatihah korang..untuk membolehkan solat korang dikira sah..( Bacaan fatihah yang betul adalah salah satu syarat sah solat)


p/s :: Sebenarnya aku pun baru je tahu sal ni.. Next Week aku pergi kursus bacaan Al-Fatihah di Seberang Perak, Perak Darul Makmur..yeaahaa =)

6 comments:

diktatormedia said...

Salam, jemput ke blog ana & mohon tunjuk ajar kalau-kalau ada ilmu yang salah. Sama2 kita lebarkan jaringan dakwah.

Anonymous said...

salam
thank join jomlayan.com

ajak ahh member2 lain huhuh

Ruqaiyah Othman said...

salam..
nice entry, najwa..
keep up the gud work!

cyborg said...

wsalam...wah3..ta pasan komen2 kalian..hehe

kpd diktatormedia, tanx for ur visit..insyaALLAH ade kelapangan ana p ziarah blog anti ye.. =)

to anonymous, tanx gak sudi usha sni..ekeke..okeyh insyaALLAH i ajak depa naaa..hik3

to ruqayyah, tanx..ngeh3~

cia said...

salam....beli buku latip talip mcm dlm blos sy....komen sy blog anda baik***

cyborg said...

wsalam cia..tanx =)
t sy p sn naa