Saturday, January 1, 2011

Ikan Pari Masak Asam Pedas

Ting tang.. Ting tang...
Alexander!!!

Hari ni saja post entry pasal lauk. Rindu nak makan ini lauk!! Sebenarnya entry ini tiada kaitan dengan perasaan yang perasan pandai sangat masak. But, YES! Ia berkaitan sharing is caring. Hehe. Dan yang paling penting, entry ni ditulis supaya tuan empunye blog tidak sewenang-wenangnya lupa cara masak..ops!

So, here we begin..

Bahan-bahan : bawang merah, bawang putih, halia, serai, belacan, sambal (yang telah diblend), ikan pari yang telah dibasuh dan dipotong, daun kesum, asam.

1. Blend semua :
- bawang merah
- bawang putih (dalam 3 ulas)
- halia (saiz besar ibu jari)
- serai (dalam 3 batang)
- belacan > sepotong kecil (agak-agak)
- sambal (yang telah diblend) > agak-agak dalam dua sudu.
2. Panaskan minyak atas periuk
3. Setelah minyak cukup panas, masukkan hasil blender dalam periuk dan tumis sehingga masak.
4. Masukkan asam (agak-agak dalam 1 sudu kecil penuh)
5. Masukkan air (sukatan perlu di-agak) - mengikut banyak mana kuah yang dikehendaki
6. Masukkan daun kesum.
7. Setelah mendidih, masukkan garam secukup rasa dan gula setengah sudu besar.
8. Setelah agak-agak sudah cukup rasa kuahnya, masukkan ikan pari.
9. Tunggu sehingga mendidih dan masak ikannya.

DONE...!!!


p/s: sori le, terbanyak lak dedaun kesum i taruk. Haha

No comments: